JavaScript is required
Danh sách đề

1300+ câu hỏi trắc nghiệm Đọc hiểu tiếng Anh có giải thích đáp án ngắn gọn - Đề 2

50 câu hỏi 60 phút

Thẻ ghi nhớ
Luyện tập
Thi thử
Nhấn để lật thẻ
1 / 50
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
It is difficult to write rules that tell exactly when we should apologize, but it is not difficult to learn how. If we have done something to hurt someone’s feeling or if we have been impolite or rude, we should apologize. An apology indicates that we realize we have made a mistake, and we are sorry for it. It is a way of expressing our regret for something. When we apologize, we admit our wrongdoing, usually offer a reason for it, and express regret. The simplest way to apologize is to say “I’m sorry”, but often that is not enough. Let’s take a common situation. Mario is late for class and enters the classroom, interrupting the teacher in the middle of the class. What does he do? The most polite action is usually to take a seat as quietly as possible and apologize later. But if the teacher stops and waits for him to say something, he could apologize simply “I’m sorry I’m late”, ask permission to take his seat, and sit down. Naturally, more than this, a reason for the tardiness, is needed, but this is not the time or the place for it because he has already caused one interruption and doesn’t need to make it any longer or worse than it already is.When we apologize, .............
A.

we express our sadness and unluckiness

B.

we realize our wrongdoing

C.

we express our happiness

D.
we admit our wrongdoing, offer a reason for it, and express regret
Đáp án
Đáp án đúng: D
Câu hỏi yêu cầu hoàn thành câu "When we apologize, ..." dựa trên thông tin trong đoạn văn.

* Phương án A: Sai. Đoạn văn không đề cập đến việc xin lỗi liên quan đến "sadness and unluckiness" (buồn bã và không may mắn).
* Phương án B: Sai. Mặc dù xin lỗi có liên quan đến việc nhận ra lỗi sai, nhưng đây chỉ là một phần của quá trình xin lỗi.
* Phương án C: Sai. Xin lỗi không liên quan đến việc thể hiện "happiness" (hạnh phúc).
* Phương án D: Đúng. Đoạn văn khẳng định: "When we apologize, we admit our wrongdoing, usually offer a reason for it, and express regret." (Khi chúng ta xin lỗi, chúng ta thừa nhận sai trái của mình, thường đưa ra lý do cho nó, và bày tỏ sự hối tiếc.)

Danh sách câu hỏi:

Câu 1:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
It is difficult to write rules that tell exactly when we should apologize, but it is not difficult to learn how. If we have done something to hurt someone’s feeling or if we have been impolite or rude, we should apologize. An apology indicates that we realize we have made a mistake, and we are sorry for it. It is a way of expressing our regret for something. When we apologize, we admit our wrongdoing, usually offer a reason for it, and express regret. The simplest way to apologize is to say “I’m sorry”, but often that is not enough. Let’s take a common situation. Mario is late for class and enters the classroom, interrupting the teacher in the middle of the class. What does he do? The most polite action is usually to take a seat as quietly as possible and apologize later. But if the teacher stops and waits for him to say something, he could apologize simply “I’m sorry I’m late”, ask permission to take his seat, and sit down. Naturally, more than this, a reason for the tardiness, is needed, but this is not the time or the place for it because he has already caused one interruption and doesn’t need to make it any longer or worse than it already is.When we apologize, ..............
Lời giải:
Đáp án đúng: D
Câu hỏi yêu cầu hoàn thành câu "When we apologize, ..." dựa trên thông tin trong đoạn văn.

* Phương án A: Sai. Đoạn văn không đề cập đến việc xin lỗi liên quan đến "sadness and unluckiness" (buồn bã và không may mắn).
* Phương án B: Sai. Mặc dù xin lỗi có liên quan đến việc nhận ra lỗi sai, nhưng đây chỉ là một phần của quá trình xin lỗi.
* Phương án C: Sai. Xin lỗi không liên quan đến việc thể hiện "happiness" (hạnh phúc).
* Phương án D: Đúng. Đoạn văn khẳng định: "When we apologize, we admit our wrongdoing, usually offer a reason for it, and express regret." (Khi chúng ta xin lỗi, chúng ta thừa nhận sai trái của mình, thường đưa ra lý do cho nó, và bày tỏ sự hối tiếc.)

Câu 2:

What is the simplest way to apologize?
Lời giải:
Đáp án đúng: C
Câu hỏi này yêu cầu tìm cách đơn giản nhất để xin lỗi.

* Đáp án A: "Chúng ta bày tỏ sự hối tiếc của mình" - Đây là một phần của việc xin lỗi, nhưng chưa phải là cách đơn giản nhất.
* Đáp án B: "Chúng ta không nói gì" - Đây không phải là một cách xin lỗi.
* Đáp án C: "Chúng ta nói 'Tôi xin lỗi'" - Đây là cách đơn giản và trực tiếp nhất để xin lỗi.
* Đáp án D: "Chúng ta thừa nhận hành vi sai trái của mình" - Đây là một phần quan trọng của việc xin lỗi, nhưng chưa phải là cách đơn giản nhất để bắt đầu.

Vì vậy, đáp án chính xác nhất là C.

Câu 3:

What is NOT TRUE about the Beatles?
Lời giải:
Đáp án đúng: C
Câu hỏi yêu cầu tìm phát biểu KHÔNG ĐÚNG về The Beatles.

* A. The members had no training in music. (Các thành viên không được đào tạo về âm nhạc.) - Đây là một phần sự thật về ban nhạc, đặc biệt là trong giai đoạn đầu. Tuy nhiên, sau này, họ đã có những kiến thức âm nhạc nhất định.
* B. They became famous when they wrote their own songs. (Họ trở nên nổi tiếng khi tự viết các bài hát của mình.) - Đây là một yếu tố quan trọng giúp The Beatles thành công.
* C. They had a long stable career. (Họ có một sự nghiệp lâu dài và ổn định.) - Đây là câu trả lời đúng. Sự nghiệp của The Beatles không kéo dài, họ tan rã sau một thời gian ngắn.
* D. They were afraid of being hurt by fans. (Họ sợ bị người hâm mộ làm tổn thương.) - Điều này cũng đúng, vì sự nổi tiếng của họ đôi khi dẫn đến những tình huống nguy hiểm.

Vậy đáp án chính xác là C.

Câu 4:

In what part of the calculator are the processing and memory units?
Lời giải:
Đáp án đúng: D
Vi mạch (microchip) là bộ phận chứa các đơn vị xử lý và bộ nhớ của máy tính hoặc máy tính bỏ túi. Nó thực hiện các phép tính và lưu trữ dữ liệu cần thiết để máy tính hoạt động. Pin và tấm pin mặt trời cung cấp năng lượng, còn bộ phận xuất (output unit) hiển thị kết quả.

Câu 5:

The word “Conversely” is OPPOSITE meaning to ...............
Lời giải:
Đáp án đúng: D
Từ "Conversely" có nghĩa là "ngược lại". Chúng ta cần tìm từ có nghĩa trái ngược với "ngược lại", tức là một từ chỉ sự tương đồng hoặc giống nhau.

* A. Actually: Thực tế, thật ra (không liên quan đến sự tương đồng).
* B. Alternatively: Một cách khác, lựa chọn khác (không liên quan đến sự tương đồng).
* C. Consequently: Do đó, vì vậy (chỉ kết quả, không liên quan đến sự tương đồng).
* D. Similarity: Sự tương đồng, điểm giống nhau (trái nghĩa với "ngược lại").

Vậy, đáp án đúng là D.

Câu 6:

According to the passage, to learn new information, low-achieving students do NOT .............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 7:

In the paragraph following the passage most probably discusses ..............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 8:

In order to achieve our goals, we should ...............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 9:

Which of the following sentences is true?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 10:

What is the passage primarily about?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 11:

According to paragraph 4, which of the following is the most fascinating to booklovers?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 12:

The word ”fixture” in line 16 is closest in meaning to _________ .
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 13:

The author mentions all of the following as concerns of telecommuting, EXCEPT ___________ .
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 14:

It can be inferred that the names of the three basic shapes mentioned in paragraph 2 reflect ______.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 15:

The word "they" in the passage refers to ______.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 16:

The BEST title for this passage would be ________
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 17:

What does the writer’s mother look like?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 18:

When education first reached women, they were _______.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 20:

The word “triggering” is closest in meaning to __________
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 22:

The word “downside” in paragraph 3 is closest in meaning to_________
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 23:

Algae remnants found in Africa are________.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 24:

What is the purpose of the paragraph 1?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 25:

According to the passage, why do people join groups that practice secondary cooperation?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 26:

Facial expressions __________. 
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 27:

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Although noise, commonly defined as unwanted sound, is a widely recognized form of pollution, it is very difficult to measure because the discomfort experienced by different individuals is highly subjective and, therefore, variable. Exposure to lower levels of noise may be slightly irritating, whereas exposure to higher levels may actually cause hearing loss. Particularly in congested urban areas, the noise produced as a byproduct of our advancing technology causes physical and psychological harm, and detracts from the quality of life for those who are exposed to it. Unlike the eyes, which can be covered by the eyelids against strong light, the ear has no lid, and is, therefore, always open and vulnerable; noise penetrates without protection. Noise causes effects that the hearer cannot control and to which the body never becomes accustomed. Loud noises instinctively signal danger to any organism with a hearing mechanism, including human beings. In response, heartbeat and respiration accelerate, blood vessels constrict, the skin pales, and muscles tense. In fact, there is a general increase in functioning brought about by the flow of adrenaline released in response to fear, and some of these responses persist even longer than the noise, occasionally as long as thirty minutes after the sound has ceased. Because noise is unavoidable in a complex, industrial society, we are constantly responding in the same way that we would respond to danger. Recently, researchers have concluded that noise and our response may be much more than an annoyance. It may be a serious threat to physical and psychological health and well-being, causing damage not only to the ear and brain but also to the heart and stomach. We have long known that hearing loss is America‟s number one nonfatal health problem, but now we are learning that some of us with heart disease and ulcers may be victims of noise as well. Fetuses exposed to noise tend to be overactive, they cry easily, and they are more sensitive to gastrointestinal problems after birth. In addition, the psychic effect of noise is very important. Nervousness, irritability, tension, and anxiety increase affecting the quality of rest during sleep, and the efficiency of activities during waking hours, as well as the way that we interact with each other. 
Which of the following is the author‟s main point?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 29:

Which of the following is TRUE according to the passage?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 30:

Which of the following phrases best explains the meaning of the word “verbal”?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 31:

The expression “in concert” in paragraph 3 could best be replaced by ________.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 32:

What is stated in paragraph 1 about Adler?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 34:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Because writing has become so important in our culture, we sometimes think of it as more real than speech. A little thought, however, will show why speech is primary and writing secondary to language. Human beings have been writing at least 5,000 years, but they have been talking for much longer, doubtless ever since there have been human beings. When writing developed, it was derived from and represented speech, although imperfectly. Even today, there are spoken languages that have no written form. Furthermore, we all learn to talk well before we learn to write; any child who is not severely handicapped physically or mentally will learn to talk: a normal man cannot be prevented from doing so. On the other hand, it takes a special effort to learn to write; in the past, many intelligent and useful members of society did not acquire the skill, and even today many who speak languages with writing systems never learn to read or write while some who learn the rudiments of those skills do so imperfectly. To affirm the primacy of speech over writing is not to disparage the later. One advantage writing has over speech is that it is more permanent and makes possible the records that any civilization must have. Thus, if speaking makes us human, writing makes us civilized. 
According to paragraph 1, the author of the passage argues that ................
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 35:

The word “thoroughfares” is closet in meaning to ..........
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 37:

What did the professor learn from the study?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 38:

The reason why telecommuting has not become popular is that the employees ............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 39:

What is the main idea of this passage?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 40:

The word -lethal‖ in the second paragraph probably means ............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 42:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
The rules of etiquette in American restaurants depend upon a number of factors the physical location of the restaurant, e.g., rural or urban; the type of restaurant, e.g., informal or formal; and certain standards that are more universal. In other words, some standards 5 of etiquette vary significantly while other standards apply almost anywhere. Learning the proper etiquette in a particular type of restaurant in a particular area may sometimes require instruction, but more commonly it simply requires sensitivity and experience. For example, while it is acceptable to read a magazine in a coffee shop, it is 10 inappropriate to do the same in a more luxurious setting. And, if you are eating in a very rustic setting it may be fine to tuck your napkin into your shirt, but if you are in a sophisticated urban restaurant this behavior would demonstrate a lack of manners. It is safe to say, however, that in virtually every restaurant it is unacceptable 15 to indiscriminately throw your food on the floor. The conclusion we can most likely draw from the above is that while the types and locations of restaurants determine etiquette appropriate to them, some rules apply to all restaurants. 
What topic is this passage primarily concerned?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 43:

The word "somewhat" in the last paragraph could best be replaced by ...........
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 45:

For many people who live in cities, parks are an important part of the landscape. They provide a place for people to relax and play sports, as well as a refuge from the often harsh environment of a city. What people often overlook is that parks also provide considerable environmental benefits. One benefit of parks is that plants absorb carbon dioxide—a key pollutant—and emit oxygen, which humans need to breathe. According to one study, an acre of trees can absorb the same amount of carbon dioxide that a typical car emits in 11,000 miles of driving. Parks also make cities cooler. Scientists have long noted what is called the Urban Heat Island Effect: building materials such as metal, concrete, and asphalt absorb much more of the sun’s heat and release it much more quickly than organic surfaces like trees and grass. Because city landscapes contain so much of these building materials, cities are usually warmer than surrounding rural areas. Parks and other green spaces help to mitigate the Urban Heat Island Effect. Unfortunately, many cities cannot easily create more parks because most land is already being used for buildings, roads, parking lots, and other essential parts of the urban environment. However, cities could benefit from many of the positive effects of parks by encouraging citizens to create another type of green space: rooftop gardens. While most people would not think of starting a garden on their roof, human beings have been planting gardens on rooftops for thousands of years. Some rooftop gardens are very complex and require complicated engineering, but others are simple container gardens that anyone can create with the investment of a few hundred dollars and a few hours of work. Rooftop gardens provide many of the same benefits as other urban park and garden spaces, but without taking up the much-needed land. Like parks, rooftop gardens help to replace carbon dioxide in the air with nourishing oxygen. They also help to lessen the Urban Heat Island Effect, which can save people money. In the summer, rooftop gardens prevent buildings from absorbing heat from the sun, which can significantly reduce cooling bills. In the winter, gardens help hold in the heat that materials like brick and concrete radiate so quickly, leading to savings on heating bills. Rooftop vegetable and herb gardens can also provide fresh food for city dwellers, saving them money and making their diets healthier. Rooftop gardens are not only something everyone can enjoy, they are also a smart environmental investment.
According to the author, one advantage that rooftop gardens have over parks is that they ................
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 46:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Over the past 600 years, English has grown from a language of few speakers to become the dominant language of international communication. English as we know it today emerged around 1350, after having incorporated many elements of French that were introduced following the Norman invasion off 1066. Until the 1600s, English was, for the most part, spoken only in England and had not expanded even as far as Wales, Scotland, or Ireland. However, during the course of the next two century, English began to spread around the globe as a result of exploration, trade (including slave trade), colonization, and missionary work. Thus, small enclaves of English, speakers became established and grew in various parts of the world. As these communities proliferated, English gradually became the primary language of international business, banking, and diplomacy. Currently, about 80 percent of the information stored on computer systems worldwide is in English. Two thirds of the world's science writing is in English, and English is the main language of technology, advertising, media, international airport, and air traffic controllers. Today there are more than 700 million English users in the world, and over half of these are non- native speakers, constituting the largest number of non-native users than any other language in the world. 
What is the main topic of the passage?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 47:

Which of the following is NOT true according to the text?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 48:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Algae is a primitive form of life, a single-celled or simple multiplecelled organism that is able to conduct the process of photosynthesis. It is generally found in water but can also be found elsewhere, growing on such surfaces as rocks or trees. The various types of algae are classified according to pigment. Blue-green algae, or Cyanophyta, can grow at very high temperatures and under high- intensity light. This type of algae is the oldest form of life with photosynthetic capabilities. Fossilized remains of blue-green algae more than 3.4 billion years old have been found in parts of Africa. Green algae, or Chlorophyta, is generally found in fresh water. It reproduces on the surfaces of enclosed bodies of water such as ponds or lakes and has the appearance of a fuzzy green coating on the surface of the water. Brown algae, or Phaeophyta, grows in shallow, temperate water. This type of algae is the largest in size and is most recognizable as a type of seaweed. Its long stalks can be enmeshed on the ocean floor, or it can float freely on the ocean's surface. Red algae, or Rhodophyta, is a small, delicate organism found in the deep waters of the subtropics. This type of algae has an essential role in the formation of coral reefs: it secretes lime from the seawater to foster the formation of limestone deposits. 
What is the author's main purpose?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 49:

According to the passage, which of the following sentence is NOT true?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 50:

What form of street lighting was used in London when link boys used to work there?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP