JavaScript is required
Danh sách đề

1300+ câu hỏi trắc nghiệm Đọc hiểu tiếng Anh có giải thích đáp án ngắn gọn - Đề 23

50 câu hỏi 60 phút

Thẻ ghi nhớ
Luyện tập
Thi thử
Nhấn để lật thẻ
1 / 50
The word “graduate” in line 2 is closest in meaning to .....
A.

finish studying

B.

start studying

C.

study

D.
learn
Đáp án
Đáp án đúng: A
Câu hỏi yêu cầu tìm từ đồng nghĩa với "graduate" trong ngữ cảnh của dòng 2. "Graduate" có nghĩa là tốt nghiệp, hoàn thành chương trình học.

* A. finish studying: Hoàn thành việc học, đồng nghĩa với tốt nghiệp. Đây là đáp án đúng.
* B. start studying: Bắt đầu việc học, trái nghĩa với tốt nghiệp.
* C. study: Học, không hoàn toàn diễn tả sự hoàn thành.
* D. learn: Học hỏi, cũng không diễn tả sự hoàn thành chương trình học.

Vậy, đáp án chính xác nhất là A.

Danh sách câu hỏi:

Câu 1:

The word “graduate” in line 2 is closest in meaning to ......
Lời giải:
Đáp án đúng: A
Câu hỏi yêu cầu tìm từ đồng nghĩa với "graduate" trong ngữ cảnh của dòng 2. "Graduate" có nghĩa là tốt nghiệp, hoàn thành chương trình học.

* A. finish studying: Hoàn thành việc học, đồng nghĩa với tốt nghiệp. Đây là đáp án đúng.
* B. start studying: Bắt đầu việc học, trái nghĩa với tốt nghiệp.
* C. study: Học, không hoàn toàn diễn tả sự hoàn thành.
* D. learn: Học hỏi, cũng không diễn tả sự hoàn thành chương trình học.

Vậy, đáp án chính xác nhất là A.

Câu 2:

What is the main idea of the passage?
Lời giải:
Đáp án đúng: A
Câu hỏi yêu cầu xác định ý chính của đoạn văn. Để trả lời câu hỏi này, chúng ta cần xem xét nội dung bao quát của đoạn văn, chủ đề chính được đề cập và thông điệp mà tác giả muốn truyền tải.

* Phương án A: "A. What life is like in the future." (Cuộc sống trong tương lai như thế nào.) - Đây có thể là một phần của ý chính, nhưng chưa đủ bao quát.
* Phương án B: "B. The role of the computer in future life." (Vai trò của máy tính trong cuộc sống tương lai.) - Đây là một đáp án tiềm năng, vì máy tính có thể là một yếu tố quan trọng trong cuộc sống tương lai.
* Phương án C: "C. What foods people will eat in the future." (Mọi người sẽ ăn gì trong tương lai.) - Quá hẹp để trở thành ý chính của một đoạn văn.
* Phương án D: "D. Life in the future will be the same as life at present." (Cuộc sống trong tương lai sẽ giống như cuộc sống hiện tại.) - Thường thì các đoạn văn về tương lai sẽ tập trung vào sự thay đổi, không phải sự giống nhau.

Nếu đoạn văn tập trung vào việc máy tính sẽ thay đổi cuộc sống như thế nào, đáp án B sẽ là chính xác nhất. Nếu đoạn văn mô tả một bức tranh tổng quan hơn về nhiều khía cạnh của cuộc sống trong tương lai, đáp án A có thể phù hợp hơn. Vì không có đoạn văn gốc, chúng ta giả định đáp án B là phù hợp nhất vì chủ đề về công nghệ và máy tính thường xuyên xuất hiện trong các thảo luận về tương lai.

Câu 3:

What does the passage mainly discuss?
Lời giải:
Đáp án đúng: B

Câu 4:

According to the passage, the doers of education are .............
Lời giải:
Đáp án đúng: D
Câu hỏi yêu cầu tìm thông tin về những người thực hiện giáo dục theo đoạn văn.
Phương án A: "chỉ những người ông bà được kính trọng" - Đây là một đáp án hẹp và không bao quát hết các đối tượng tham gia vào quá trình giáo dục.
Phương án B: "chủ yếu là các nhà khoa học nổi tiếng" - Tương tự, đáp án này cũng quá cụ thể và không phản ánh đúng bản chất của giáo dục.
Phương án C: "chủ yếu là các chính trị gia" - Đây cũng là một đáp án hẹp và không chính xác.
Phương án D: "hầu hết mọi người" - Giáo dục là một quá trình liên tục và có sự tham gia của nhiều người trong xã hội, không giới hạn ở một nhóm cụ thể nào. Đây là đáp án bao quát và chính xác nhất.
Vì vậy, đáp án đúng là D.

Câu 5:

Mark the letter a, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest meaning to each of the following questions or indicate the correct answer to each of them
It is estimated that over 99 percent of all species that ever existed have become extinct. What causes extinction? When a species is no longer adapted to a changed environment, it may perish. The exact causes of a species’ death vary from situation to situation. Rapid ecological change may render an environment hostile to a species. For example, temperatures may change and a species may not be able to adapt. Food resources may be affected by environmental changes, which will then cause problems for a species requiring these resources. Other species may become better adapted to an environment, resulting in competition and, ultimately, in the death of a species. The fossil record reveals that extinction has occurred throughout the history of Earth. Recent analyses have also revealed that on some occasions many species become extinct at the same time- a mass extinction. One of the best- known examples of mass extinction occurred 65 million years ago with the demise of dinosaurs and many other forms of life. Perhaps the largest mass extinction was the one that occurred 225 million years ago, when appropriately 95 percent of all species died. Mass extinction can be caused by a relatively rapid change in the environment and can be worsened by the close interrelationship of many species. If, for example, something were to happen to destroy much of the plankton in the oceans, then the oxygen content of Earth would drop, affection even organisms not living in the ocean. Such a change would probably lead to a mass extinction. One interesting, and controversial, finding is that extinctions during the past 250 million years have tended to be more intense every 26 million years. This periodic extinction might be due to intersection of the Earth’s orbit with a cloud of comets, but this theory is purely speculative. Some researchers have also speculated that extinction may often be random. That is, certain species may be eliminated and others may survive for no particular reason. A species’ survival may have nothing to do with its ability to adapt. If so, some of evolutionary history may reflect a sequence of essentially random events.
The underlined word “ultimately” is closest in meaning to .............
Lời giải:
Đáp án đúng: A
Từ "ultimately" có nghĩa là "cuối cùng", "sau cùng". Trong các lựa chọn:
- A. eventually: cuối cùng, sau cùng (đồng nghĩa với ultimately)
- B. unfortunately: không may
- C. dramatically: đáng kể, đột ngột
- D. exceptionally: đặc biệt, xuất sắc
Vậy đáp án đúng nhất là A. eventually.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 7:

Which of the following could best serve as the title of the passage?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 8:

Today, compared with 1910 ..............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 10:

What two factors help protect the Earth from radiation?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 11:

Which of the following about grandes écoles in France is NOT stated in paragraph 3?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 13:

The expression get out of hand is closest in meaning to_________.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 14:

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Most languages have several levels of vocabulary that may be used by the same speakers. In English, at least three have been identified and described. Standard usage includes those words and expressions understood, used, and accepted by a majority of the speakers of a language in any situation regardless of the levels of formality. As such, these words and expressions are well defined and listed in standard dictionaries. Colloquialisms, on the other hand, are familiar words and idioms that are understood by almost all speakers of a language and used in informal speech or writing, but not considered acceptable for more formal situations. Almost all idiomatic expressions are colloquial language. Slang, however, refers to words and expressions understood by a large number of speakers but not accepted as appropriate formal usage by the majority. Colloquial expressions and even slang may be found in standard dictionaries but will be so identified. Both Colloquial usage and slang are more common in speech than in writing. Colloquial speech often passes into standard speech. Some slang also passes into standard speech, but other slang expressions enjoy momentary popularity followed by obscurity. In some cases, the majority never accepts certain slang phrases but nevertheless retains them in their collective memories. Every generation seems to require its own set of words to describe familiar objects and events. It has been pointed out by a number of linguists that three cultural conditions are necessary for the creation of a large body of slang expressions. First, the introduction and acceptance of new objects and situations in the society; second, a diverse population with a large number of subgroups; third, association among the subgroups and the majority population. Finally, it is worth noting that the terms "standard", "colloquial" and "slang" exist only as abstract labels for scholars who study language. Only a tiny number of the speakers of any language will be aware that they are using colloquial or slang expressions. Most speakers of English will, during appropriate situations, select and use all three types of expressions. 
Which of the following is the main topic of the passage?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 15:

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Mandatory volunteering made many members of Maryland's high school class of 97 grumble with indignation. They didn't like a new requirement that made them take part in the school's community service program. Future seniors, however, probably won't be as resistant now that the program has broken in. Some, like John Maloney, already have completed their required hours of approved community service. The Bowie High School sophomore earned his hours in eighth grade by volunteering two nights a week at the Larkin- Chase Nursing and Restorative Center in Bowie.He played shuffle board, cards, and other games with the senior citizens. He also helped plan parties for them and visited their rooms to keep them company. John, fifteen, is not finished volunteering. Once a week he videotapes animals at the Prince George's County animal shelter in Forestville. His footage is shown on the Bowie public access television channel in hopes of finding homes for the animals. "Volunteering is better than just sitting around," says John, "and I like animals; I don't want to see them put to sleep." He's not the only volunteer in his family. His sister, Melissa, an eighth grader, has completed her hours also volunteering at Larkin-Chase. "It is a good idea to have kids go out into the community, but it's frustrating to have to write essays about the works," she said. It makes you feel like you're doing it for the requirement and not for yourself." The high school's service learning office, run by Beth Ansley, provides information on organizations seeking volunteers so that students will have an easier time fulfilling their hours. "It's ridiculous that people are opposing the requirements," said Amy Rouse, who this summer has worked at the Ronald McDonald House and has helped to rebuild a church in Clinton. "So many people won't do the service unless it's mandatory," Rouse said, "but once they start doing it, they'll really like it and hopefully it will become a part of their lives - like it has become a part of mine." 
The best title of the passage could be ______.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 16:

Which of the following statements is NOT true?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 17:

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
What is the main topic of this passage?
Over the past 600 years, English has grown from a language of few speakers to become the dominant language of international communication. English as we know it today emerged around 1350, after having incorporated many elements of French that were introduced following the Norman invasion of 1066. Until the 1600s, English was, for the most part, spoken only in England and had not extended even as far as two centuries, English began to spread around the globe as a result of exploration, trade (including slave trade), colonization, and missionary work. Thus, small enclaves of English speakers became established and grew in various parts of the world. As these communities proliferated, English gradually became the primary language of international business, banking and diplomacy. Currently, about 80 percent of the information stored on computer systems worldwide is English. Two thirds of the world’s science writing is in English, and English is the main language of technology, advertising, media, international airports, and air traffic controllers. Today there are more than 700 million English users in the world, and over half of these are nonnative speakers, constituting the largest number of non-native users than any other language in the world..
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 18:

It can be inferred from the passage that the countries which are mainly responsible for global warming are ____.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 19:

According to the passage 3, Pilobolus fungus___________
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 20:

What is the main point the writer is trying to make in the last paragraph?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 22:

The word it refers to _________. 
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 27:

The author mentions the “ shoesbox under the bed” in order to ___________.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 30:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Martin Luther King, Jf., is well- known for his work in civil rights and for his many famous speeches, among which is his moving “ I have a dream” speech. But fewer people know much about King’s childhood. M.L., as he was called, was born in 1929 in Atlanta, Georgia, at the home of his maternal grandfather. M.L.’s grandfather purchased their home on Auburn Avenue in 1909, twenty years before M.L was born. His grandfather allowed the house to be used as a meeting place for a number of organizations dedicated to the education and social advancement of blacks. M.L. grew up in the atmosphere, with his home being used as a community gathering place, and was no doubt influenced by it. M.L.’s childhood was not especially eventfully. His father was a minister and his mother was a musician. He was the second of three children, and he attended all black schools in a black neighborhood. The neighborhood was not poor, however. Auburn Avenue was an area of banks, insurance companies, builders, jewelers, tailors, doctors, lawyers, and other businesses and services. Even in the face of Atlanta’s segregation, the district thrived. Dr. King never forgot the community spirit he had known as a child, nor did he forget the racial prejudice that was a huge barrier keeping black Atlantans from mingling with whites. 
What is the passage mainly about?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 31:

M.L. was ................. by the atmosphere in which he grew up.
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 33:

The word “disparage” in the passage mostly means ........
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 35:

The author implies that the mammals of the "suburban forest" differ from most species of trees there in which of the following ways?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 36:

Which of the following best expresses the main idea of the second paragraph of the passage?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 37:

The word "norm" in paragraph 1 is closest in meaning to .........
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 38:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
Telecommuting is some form of computer communication between employees’ homes and offices. For employees whose job involve sitting at a terminal or word processor entering data or typing reports, the location of the computer is of no consequence. If the machine can communicate over telephone lines, when the work is completed, employees can dial the office computer and transmit the material to their employers. A recent survey in USA Today estimates that there are approximately 8,7 million telecommuters. But although the numbers are rising annually, the trend does not appear to be as significant as predicted when Business Week published “The Portable Executive” as its cover story a few years ago. Why hasn’t telecommuting become more popular? Clearly, change simply takes time. But in addition, there has been active resistance on the part of many managers. These executives claim that supervising the telecommuters in a large work force scattered across the country would be too difficult, or, at least, systems for managing them are not yet developed, thereby complicating the manager’s responsibilities. It is also true that employees who are given the option of telecommuting are reluctant to accept the opportunity. Most people feel that they need regular interaction with a group, and many are concerned that they will not have the same consideration for advancement if they are not more visible in the office setting. Some people feel that even when a space in their homes is set aside as a work area, they never really get away from the office. 
With which of the following topics is the passage primarily concerned?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 39:

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions
FAMILY LIFE IN THE UNITED STATES Family life in the United States is changing. Fifty or sixty years ago, the wife was called a “housewife”. She cleaned, cooked, and cared for the children. The husband earned the money for the family. He was usually out working all day. He came home tired in the evening, so he did not do much housework. And he did not see the children very much, except on weekends. These days, however, more and more women work outside the home. They cannot stay with the children all day. They, too, come home tired in the evening. They do not want to spend the evening cooking dinner and cleaning up. They do not have time to clean the house and do the laundry. So who is going to do the housework now? Who is going to take care of the children? Many families solve the problem of housework by sharing it. In these families, the husband and wife agree to do different jobs around the house, or they take turns doing each job. For example, the husband always cooks dinner and the wife always does the laundry. Or the wife cooks dinner on some nights and the husband cooks dinner on other nights. Then there is the question of the children. In the past, many families got help with child care from grandparents. Now families usually do not live near their relatives. The grandparents are often too far away to help in a regular way. More often, parents have to pay for child care help. The help may be a babysitter or a day-care center. The problem with t his kind of help is the high cost. It is possible only for couples with jobs that pay well. Parents may get another kind of help form the companies they work for. Many companies now let people with children work part-time. That way, parents can spend mo re time with their children. Some husbands may even stop working for a while to stay with the children. For these men there is a new word: they are called “househusbands”. In the USA more and more men are becoming househusbands every year. These changes in the home mean changes in the family. Fathers can learn to understand their children better, and the children can get to know their fathers better. Husbands and wives may also find changes in their marriage. They, too, may have a better understanding of each other. 
Sixty years ago, most women ..............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 40:

The word "Here" in line 9 refers to……………
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 41:

According to the passage, ................ requires sensitivity and experience?
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 43:

Learning to write is .......... 
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 45:

Satellites are used to ............. 
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 46:

The pronoun "they" in the second paragraph refers to ..........
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 47:

The phrase "precious charges" refers to ..............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP

Câu 48:

According to the passage, an exuberant tone of voice may be an indication of a person’s ............
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP
Lời giải:
Bạn cần đăng ký gói VIP để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn. Nâng cấp VIP